Lampknappar

Vad gör man när lampknappen hamnar utanför väggen man just byggt?

Använder en liten pall och en lång pinne.

Sen går man till järnaffären och köper en mockafjong som gör att man kan släcka och tända lampan med en kedja som hänger under glödlampan.

Vad gör man för att slippa ställa sig på en pall för att nå upp till kedjan?

Man knyter ett långt snöre med självlysande dinosaurie i ändan (så man hittar den när det är mörkt) och tada! Så slipper man resa sig ur sängen för att tända och släcka.

Mr Bean, släng dig i väggen!

IMG_6661

Bygga väggar

I ett försök att förklara varför:

Lägenheten vi har flyttat in i har tre rum, först är vardagsrummet som ligger in anslutning till kök och badrum. På andra sidan vardagsrummet kommer nästa rum, vårt rum. Detta rum har en dörr till vänster och ett hål i väggen till höger (i samma storlek som en dörr, det är alltså som en dörr, fast utan en dörr.) Och efter vårt rum ligger vår vän S rum. Så för att komma in i sitt rum, måste hen gå genom vårt rum.

Lösning:
Bygga en vägg för att skapa som en korridor mellan hålet i väggen och hens dörr.

I ett försök att förklara hur:
Jag, S och Pola (Pola får sin egna presentation snart) promenerade ner till ett bygge en dryg halvtimmas promenad från lägenheten och fråga snällt om vi inte kunde få några masonitskivor som hade blivit över. Svaret var i princip: ta en om ni hinner innan chefen kommer. Så vi rotade fram en relativt hel och inte alltför rutten masonitskiva (nu ska tilläggas att jag är inte helt hundra på om det är masonit vi pratar om, men tänk er en skiva med måtten 2m x 1m som väger typ sisdär ungefär runt cirka 234kg.) Det tog oss drygt två timmar att släpa upp den till lägenheten (vi bor på en kulle). Tilläggas ska att S som vi bor med är ungefär 3 äpplen och 1 huvud kortare än mig. Pola hjälpte till att konstant lägga fällben för oss.

Några dagar senare besökte vi en vän till S, och vad hittade vi inte om än fler skivor i hens trädgårds Ka tjing! Liter mera styrketag och så hade vi våran vägg!

Kanske inte helt ljudtät, men vi har vårt eget rum, och viktigast av allt, vi kan stänga dörren när vi vill (vilket underlättar att hålla jämna strump-par. (Vidareförklarning: Överallt dit Pola kan komma åt försvinner det strumpor…))

DSC_0429

DSC_0428

Återseende och kyla

Efter två år hemifrån blev det en väldans massa återseende här i Bogota, mest för C såklart, men även för mig! P, en av mina bästa vänner från Bucaramanga hade förökat sig och jag hade turen att hon var i Bogota för en helg. Hur mysigt som helst att träffa henne, även om det är ett helt annat fokus nu, såklart.

Och mest kärt blev nog återseendet mellan C och sin lillasyster! Tillåt mig presentera min namne och 6-åriga svägerska.

Det var ungefär så första tiden blev, många återseende, välkommen-hem-fester, och C började plugga tre dagar efter att vi hade landat.

Jag för min del som inte började plugga än på en månad påbörjade projekt installera oss i vårt nya hem…

Och även om vi hade förberett oss med att köpa långbyxor etc i Panama så hade vi nog glömt hur kallt det är i Bogota. Men, man vänjer sig. Men första veckorna var hårda, jag hade byxor som halsduk och vid ett tillfälle räknade jag till att jag hade 7 lager med tröjor på mig. Och det som gör att kylan tär är att det är ingen som har värme inomhus, det blir liksom aldrig varmt (okej, förutom i Transmillenio, kollektivtrafiken de har här, kl 17, när precis ALLA i Bogota ska åka buss. Då blir det varmt). Men det tar sig! Lager på lager! Socka på socka!

IMG_6625

IMG_6638T

Chau Panama

Och efter två veckor i konsumtionens mecka satte vi oss på planet till Colombia. För C var det två år sedan han satte sin fot i Bogota, för min del var det ett och ett halvt år. Sjukt peppade!

Extra kul var det såklart att vi reste med VivaColombias premiärflyg mellan Panama och Colombia. VivaColombia är ett lågprisflygbolag med delvis samma ägare som Ryanair i Europa och VivaAerobus i Mexico. Ni kan ju själva räkna ut hur det gick att flyga med dem…

Drygt 5 timmar fick vi vänta på flygplatsen i Panama innan det försenade planet avgick. Under tiden fick vi underhålla oss med att i ca 10grader (yes, såklart det är ac i gaten) se på genom en storglasruta hur de som anlänt med planet från Colombia (väldigt välklädda människor, högst troligt någon form av kändisar) blev välkomnade med buffé och traditionell Panamansk dans- och musikuppträdande.
IMG_6620

IMG_6613